Two new districts woven into the historic downtown of Nanchang
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationNanchang, China
ClientGreenland Corporation

Situated in the capital city of Jiangxi Province, which is known for its rich cultural and ecological resources, the Nanchang Urban Infill project strives to weave two new districts into the historical heart of the city. To the west, a tower and mall create a modern icon for Nanchang. Here, the landscape reinforces the architectural design through a fluid, contemporary, and flexible series of plaza spaces. At the heart of the western district is a community park with a graceful shade structure, dense grove of trees, and interactive water feature.

To the east, a new historical district reinterprets the traditional building styles of Nanchang. Designed to retain the original character of the neighborhood, the district boasts two central alleys and a number of intimate courtyard spaces that metaphorically tie back to the academic culture representative of the area. Visitors are invited to explore these zones through an interpretative ribbon that begins to tell the history of the site. This district also contains a lush camphor grove enclosed by high-end residential towers, as well as a large park that recalls a historical well once located onsite.

Related Projects

Suzhou Center

The Suzhou Center is a landmark urban space within the Suzhou Central Business District that embodies the spirit of the city of Suzhou as a gateway for intersecting old and new cultural and historic heritage. The successful combination of high-density development and ecological conservation will allow for Suzhou to transition to a garden city where state-of-th...

Santana Row

SWA provided full landscape architectural services for the development of a neo-traditional town center near downtown San Jose. The client’s vision called for a variety of design styles to create a town center with an impression of growth over time. This theme is expressed in building elevations as well as landscape design. The restaurants and boutique r...

Tata Eco City

At the crossroads of ecology and community, this master plan synergizes a unique blend of spaces that support active lifestyles and foster innovation and creativity. Tata Eco City Master Plan was been developed layer by layer, using a set of strategic design interventions to help ensure that the delicate balance between nature and the built environment is prot...

Long Beach Shoreline

SWA prepared a land use and urban design plan for six miles of waterfront adjacent to downtown Long Beach. Through a series of meetings with local community stakeholders, we were able to determine the different needs of each district in the plan: of critical importance was the need to preserve valuable open space inland, and to maintain an ecological corridor ...

OCT Bay

Located in Shenzhen, OCT Bay has a combined site area of approximately 1.25 square kilometers including equal parts new urban center and nature preserve. SWA provided both master planning and landscape architectural services for the entire site. As a new urban cultural and entertainment destination, OCT Bay provides urban amenities, entertainment components, p...

Dongguan Delta City

The Dongguan District is located at Binhai Bay in China’s Pearl River Delta, strategically situated between Shenzhen’s airport and the city of Guangzhou. An international competition asked for ways to capitalize on the heavy flow of traffic between them while also addressing extreme environmental risks: the World Bank ranks the Pearl River Delta at the top of ...

Tata Eco City

At the crossroads of ecology and community, this master plan synergizes a unique blend of spaces that support active lifestyles and foster innovation and creativity. Tata Eco City Master Plan was been developed layer by layer, using a set of strategic design interventions to help ensure that the delicate balance between nature and the built environment is prot...

Burj Khalifa

Playing on the theme of “A Tower in a Park,” this shaded landscape creates a compelling oasis of green, with distinct areas to serve the tower’s hotel, residential, spa and corporate office areas. The visitor begins at the main arrival court at the base of the tower, where the “prow” of the building intersects a grand circular court—a “water room” defined by f...