Reconnecting outdoor club space with breathtaking views of Long Island Sound
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationLarchmont, New York, United States
ClientLarchmont Yacht Club
Size44 acres

Larchmont Yacht Club is the second-oldest yacht club in the United States. Conceived in 1880 on the cleft rocks of Larchmont Manor, the club has grown to a membership in excess of 600, with a continued mission to instill and enhance an interest in yachting and the spirit of sportsmanship in members and their families. Set within a mature forest of deciduous trees, the club is home to one of the largest competition and recreational swimming pools in the Northeast – more than 1.6 million gallons – captured by a seawall in what was once a natural cove. Unfortunately, this iconic pool fell victim to its own success, and could not be retrofitted to comply with current health codes.

SWA/Balsley was commissioned to envision a master plan that would improve the club’s operational capacity, allow for an expansion of its membership, and increase its revenues. The plan renews focus on the breathtaking views to the Horseshoe Harbor and Long Island Sound, raising the existing elevation more than seven feet. More than doubling the pool area’s capacity, the design also provides an expanded bi-level bar and grill; separate adult, child, and recreational facilities; and a waterfront promenade that encourages views out from the pool decks above. Circulation improvements and grade manipulation improve the property’s resilience in the face of sea level rise and storm surges, while reconstruction of the pool prevents harmful chemicals from leaching into the waters of the Long Island Sound.

Related Projects

Nasu Highland

SWA collaborated with the architect to provide site planning, schematic landscape design and design development for this brand new membership clubhouse facility with an 18-hole golf course designed by Robert Trent Jones, Jr., International. The development includes a major arrival entry with a stone podium surrounded by a fountain pool. The clubhouse is surrou...

Las Ventanas al Paraiso

On the Baja peninsula a seemingly lifeless landscape meets the Sea of Cortez in a dramatic vista of eroded mountains, sand and sea, creating one of the most diverse biomes on the planet. The term “sustainable” was not typically in use at the time Las Ventanas al Paraiso was conceived nearly 20 years ago, but the landscape architect nonetheless inherently recog...

Four Seasons Oahu at Ko Olina

The design team’s challenge was to re-envision the existing hotel as a premier luxury destination that employs aspects of local culture and heritage to create a unique sense of place. An existing pool and water features were renovated, two new pools added, and restaurants enhanced. The resulting Four Seasons Hotel redevelopment and new residences by partner To...

Jeffrey Open Space Park

The Jeffrey Open Space Park represents approximately 96 acres of park and trails, with an average width of 265 ft. The three-mile long spine is designed for passive uses with a network of trails that connect to residential neighborhoods and active recreation parks.

The design process included a series of community workshops to solicit community’s commen...

La Cantera

Perched atop one of the highest points in San Antonio, this luxury resort was designed around its unique views of the city and its own golf course. SWA’s renovation of this striking hotel’s landscape included terracing down over 10 feet of the San Saba courtyard, expanding the resort’s many hospitality venues. Within San Saba, guests are invited to explo...

Shenzhen Bay

Situated just across the bay from Hong Kong, the city of Shenzhen has transformed from a small fishing town of 30,000 to a booming city of over 10 million people in 40 years – and has grown over 200 times its original size since 1980. Along the way, the character of Shenzhen’s bayfront was radically altered. Over 65 km2 of marsh and shallow bay were filled to ...

Nasu Highland

SWA collaborated with the architect to provide site planning, schematic landscape design and design development for this brand new membership clubhouse facility with an 18-hole golf course designed by Robert Trent Jones, Jr., International. The development includes a major arrival entry with a stone podium surrounded by a fountain pool. The clubhouse is surrou...

Jeffrey Open Space Park

The Jeffrey Open Space Park represents approximately 96 acres of park and trails, with an average width of 265 ft. The three-mile long spine is designed for passive uses with a network of trails that connect to residential neighborhoods and active recreation parks.

The design process included a series of community workshops to solicit community’s commen...