Revisiting Sun City Kashiwa
Show Project Info Back

A Space for Regeneration

Location Chiba Prefecture

Client Half Century More Co., Ltd.

Scope Landscape Architecture

Size 2,348 SM

Elderly residents at Sun City Kashiwa are no longer at a loss for dinner conversation: an underutilized terrace outside their extensive ground-level common spaces now features a dramatic pond and mountain-inspired rock formation with multiple cascading waterfalls. Everyone wants a window seat. The striking water feature crowns a new four-season view garden designed to complement a current architectural renovation, undertaken 15 years after the facility’s opening. Strategic grading purposefully elevates the landscape and allows maximum benefits from both deciduous and evergreen tree plantings, with the dense trees screening the south residential wing and the single-family residential neighborhood beyond from view of the main public spaces. The mechanical bunker for the water feature is adjacent to the water elements, greatly reducing running costs and providing a foundation for the rocks and topography. Other new attractions include the addition of an entry canopy, repaving the arrival court, and updated project signage.

More +