CREATE Campus, National University of Singapore
Show Project Info Back

A Landscape Primed for Connection, Collaboration, and Enterprise

Location Singapore

Client Perkins + Will

Scope Planning, Landscape Architecture

Size 1.95 hectares

VITALS

Planting design echoes indigenous Singapore rain forests

Vines create green facade on three sides of building

Gardens' shade reduces solar gain and energy use

Landscape invites serendipitous connections

Glass canopy shelters garden and pedestrian "street"

CREATE, the Campus for Research Excellence and Technological Enterprise, is an international research campus and innovation hub at the National University of Singapore. Home to a vibrant scientific community, CREATE hosts the National Research Foundation, interdisciplinary research centers from top universities, and corporate laboratories such as the Singapore-MIT Alliance for Research and Technology (SMART) and technology incubators and start-ups. Housing some 1,200 researchers on a 67,000-square-meter plot, the CREATE campus provides great opportunities for researchers from diverse backgrounds to interact readily in order to bring about greater development. CREATE marks Singapore’s acceleration towards an inventive, innovative, and entrepreneurial economy; supporting these endeavors is a landscape design made for optimal connections.

SWA provided master planning and landscape architecture for this unique setting. The campus embraces a central plaza with stone paving and water features covered by a glass canopy. The site’s master plan calls for the campus buildings to appear situated in the clearing of a rainforest garden. To that end, significant edge plantings are reinforced by new “rainforest” tree plantings, which were brought into the heart of the town center. The glass-covered pedestrian street is lined with retail spaces, restaurants, student services, and public gathering places. The most unique landscape feature, the west tower building, is clad in vine-covered cables on three sides. Eight “sky gardens” are meant to take advantage of the views as well as the air movement at higher elevations and will serve uses from Tai Chi classes to peaceful, individual retreats to outdoor conferencing. Vines (Thunbergia grandiflora and Tristellateia australasiae) extend up the tower on steel cables that compose the architectural façade. Grand vertical spaces and roof gardens throughout the tower provide community spaces lushly planted with bamboo, vines and groundcover. These gardens also provide shade within the architecture of the building, allowing for cooling and energy conservation. Strategically placed exterior water gardens, both public and private, will provide refreshment for students and employees.

More +