Hillside central park is integral to Sansan New Town’s urban transformation
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationFoshan, China
ClientLand Urban Construction and Water Conservancy Bureau of Nanhai District
Size88 ha

Sanshan New Town, a fast-rising urban development in Foshan City’s Nanhai District, is full of hope and vitality. In the New Town’s center lies Sanshan Hillside Park, composed of three hills known respectively as Big Pine Forest, Central Hill, and Liangangwei Hill. This area is envisioned to become an “urban forest” park with diverse programs and distinctive features: a mountainside destination for recreation, events, social gathering, and tourism drawing residents from Guangzhou-Foshan (GuangFo) as well as visitors from outside the region. Among the plan’s aims are to achieve unity among environmental, social, and economic benefits; and to create an entertainment and leisure activity space for GuangFo residents.

By blending the mountain-city edge, Sanshan Hillside Park expands the flexible, dynamic space of the city. Here, people can variously enjoy the vigor of high-speed rail from a hilltop overlook, meditative mountain and city views, shaded fitness areas, natural playgrounds, and interactive water features of hilltops. As Sanshan New Town’s “calling card,” the park stimulates vitality within the area, serves as a driving force for regional development, and upgrades the city’s lifestyle and economy – all within a park that flows with light, color, and activity.

Related Projects

Perk Park

Originally completed in 1972, this vestige of IM Pei’s urban renewal plan was built when the street was seen as a menace and parks turned inward. Rolling berms surrounded the edges and the sunken middle areas were filled with concrete retaining walls. After years of decline, Thomas Balsley Associates’ designed a plan to reunite the community with its park. The...

Gubei Gold Street

SWA was selected to conceptualize, design, and realize a rare find in bustling Shanghai—a pedestrian mall (Gold Street). The corridor occupies three city blocks, is flanked by 20-story high-rise residential towers with retail at street level and book-ended by SWA-designed parks. Creating an iconic presence and enlivening the area, the mall features plazas, fou...

Ricardo Lara Park

Ricardo Lara Park is a vibrant city park and a case study in landscape infrastructure.  It demonstrates how a small investment and creative thinking about landscape can transform the very infrastructure that has long divided and isolated a community into an amenity that unites it, offering much-needed environmental and recreational benefits.

Here, more ...

Guiyang Hot Springs

Guiyang Hot Springs, located in Guiyang City, China, brings together the rhythm of the Nanming River, and surrounding trails and trees to create a new urban ‘living room’ in the interstitial space created by new development and roadway infrastructure. Nestled into a mountainous site, the master planning addressed elevation changes of up to 100 meters and the e...

Xingfa Cement Plant Quarry Park Masterplan

Beijing Xingfa Cement Plant Quarry, founded in early 1990s, an exposed scar of rocks locates between the Great Wall and Yanqi Lake, is being reconsidered into an ecological and picturesque rural park in relationship with the adjacent regenerating cement plant. Established around the contextural culture, research, and technology oriented position, the design fo...

Pellier Park

In the heart of downtown San Jose, the first of three new SWA-designed parks celebrates the plum tree and agricultural origins of Silicon Valley.  The site is a registered California Historic Landmark and the original nursery of Louis Pellier, known as “ The Prune King’ who introduced the French Prune to the Valley in 1856 and sparked the orchard boom in Calif...

Ricardo Lara Park

Ricardo Lara Park is a vibrant city park and a case study in landscape infrastructure.  It demonstrates how a small investment and creative thinking about landscape can transform the very infrastructure that has long divided and isolated a community into an amenity that unites it, offering much-needed environmental and recreational benefits.

Here, more ...

Nickerson Gardens Playground

Originally designed in 1955 by architect Paul Revere Williams, Nickerson Gardens is a 1,066-unit apartment complex in Watts, South Los Angeles — the largest social housing project west of the Mississippi. Core to Williams’ vision was an emphasis on shared open space, but its central playground, neglected for years, fell into a state of disrepair. In collaborat...