Mukul

Mukul

Nicaraguan Resort Celebrates Nature and Culture
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationGuacalito, Nicaragua
ClientPellas Development Group
Size25 acres

The memorable landscape architectural designs at Mukul highlight the native features of the site, as well as the rich horticultural diversity found in the Pacific Region. Connecting the built environment to the land is achieved by minimal disruption to the site and preserving its native flora and the site’s many geologic features. Landscape solutions repair disturbed vegetation, use only indigenous plantings, and draw upon the rich and varied botanical species available to create a resort environment which is alive with seasonal change, vibrant color, and the fragrances of the garden.

Sustainable design principles for this formerly undeveloped portion of Nicaragua include structures that optimize natural ventilation, rainwater collection for treatment and re-use, harnessing solar power, and employing electrical vehicles and bicycles for transportation throughout the site. A remarkable environmental initiative involves a partnership with farmers to protect the water sources of local residents. Financial incentives encourage the preservation of trees, the reforestation of barren areas, and water catchment strategies. Mukul’s support for the local community extends to educational opportunities and decorating the resort with furnishings made by local artisans.

Overlooking the sea, this boutique development currently offers 12 beach villas and 23 mountainside bohios all designed as suites. The property also hosts a 7,800-square-foot private suite compound and a 20,000-square-foot private residence. Additionally, the resort hosts a spa and a beach club. The larger property will eventually house forty residential lots and six beachfront villas.

Related Projects

2010 Asian Games Village

SWA collaborated with the Guangzhou Urban Planning Design & Survey Institute on a new urban design concept for the 2010 Guangzhou Asian Games. Situated between mountains to the North and the Pearl River to the South, Guangzhou has a unique condition, which allows for the use of existing water channels for the framework of a new open space network. By abstr...

PyeongChang Winter Olympics Nordic Events Venues

SWA’s master plan for the three Nordic Events venues—the Ski Jumping, Cross Country Skiing, and Biathlon stadia and courses—honors the natural beauty of a spectacular Olympic Winter Games landscape as never before. The venues were originally slated to be located in separate valleys, requiring athletes and spectators to travel from site to site. But in PyeongCh...

Disney World Master Plan

Special issues in the computer-aided land analysis included depth to watertable, soils and organic mucks, and cypress groves. The analysis summary provided the basis for master planning a mixed-use community with extensive greenway conservation lands, resort development, entertainment facilities, a business park, and a residential community.

Nasu Highland

SWA collaborated with the architect to provide site planning, schematic landscape design and design development for this brand new membership clubhouse facility with an 18-hole golf course designed by Robert Trent Jones, Jr., International. The development includes a major arrival entry with a stone podium surrounded by a fountain pool. The clubhouse is surrou...

2010 Asian Games Village

SWA collaborated with the Guangzhou Urban Planning Design & Survey Institute on a new urban design concept for the 2010 Guangzhou Asian Games. Situated between mountains to the North and the Pearl River to the South, Guangzhou has a unique condition, which allows for the use of existing water channels for the framework of a new open space network. By abstr...

PyeongChang Winter Olympics Nordic Events Venues

SWA’s master plan for the three Nordic Events venues—the Ski Jumping, Cross Country Skiing, and Biathlon stadia and courses—honors the natural beauty of a spectacular Olympic Winter Games landscape as never before. The venues were originally slated to be located in separate valleys, requiring athletes and spectators to travel from site to site. But in PyeongCh...

Disney World Master Plan

Special issues in the computer-aided land analysis included depth to watertable, soils and organic mucks, and cypress groves. The analysis summary provided the basis for master planning a mixed-use community with extensive greenway conservation lands, resort development, entertainment facilities, a business park, and a residential community.

Nasu Highland

SWA collaborated with the architect to provide site planning, schematic landscape design and design development for this brand new membership clubhouse facility with an 18-hole golf course designed by Robert Trent Jones, Jr., International. The development includes a major arrival entry with a stone podium surrounded by a fountain pool. The clubhouse is surrou...

2019-03-26T23:01:28+00:00