LEED-certified campus champions sustainability and efficient treatment.
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"8000","speed":"1000","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationSan Francisco, California, United States
ClientSmithGroup Architecture
Size215,000 sf

St. Luke’s, is a historic hospital on the edge of San Francisco’s Mission district, expanded in 2018 with a new building and renovation of a large portion of its campus. The gateway is a new public plaza on Cesar Chavez Boulevard, the beginning of a spine through the site which connects the new hospital, the new MOB, and the rest of the hospital facilities. Several garden spaces were created along this spine, including a contemplative therapeutic garden in addition to more social garden spaces to accommodate hospital patients, visitors, and employees. The design is supported with bands of paving than run rhythmically through the pedestrian corridor, unifying the spaces and penetrating each garden and plaza and visually connected to the glazing of the hospital building. Some bands are accented with mosaic tile, while others feature a trough of grasses.

The movement and changing character of water through the site was a key element of its design. A pool of water flows into a native bosque, moving through cracks in the paving bands. The water theme continues in the upper plaza in the form of stormwater rain gardens that are connected with gravel runnels before finally reaching a riparian garden in the lower plaza. The hospital and associated site design respond to the historic San Jose Avenue corridor, enlarging the campus’ pedestrian realm, providing streetside vehicular dropoff, and preserving maximum flexibility for shaping and potentially connecting future buildings.

Related Projects

SunCity Tower Kobe

Kobe has a unique geographical context in Japan, with breathtaking views both inland to Mt. Rokko and to the broad expanse of Osaka Bay to the south. The landscape design of SunCity Tower Kobe, a landmark senior community in this newly developed city district, celebrates this environment. The tower is tucked into the northwest corner of the site, setting it aw...

Palo Alto Medical Center

The Palo Alto Medical Center is an expansion of an active medical building on a site surrounded by office uses. SWA’s goal was to compose new pockets of open space between buildings and provide a contiguous landscape for patients, visitors and physicians. The landscape layout includes a plaza, healing garden and a corridor garden. A new central walkway provide...

Vi Living (Formerly Classic Residence By Hyatt)

The Classic Residence by Hyatt in Palo Alto provides seniors with independent and assisted living facilities. The roughly 19-acre site is adjacent to the San Francisquito Creek, a shopping mall, and two in-progress SWA projects- Ronald McDonald House and Stanford West Apartments. Hyatt has been working closely with SWA as well as the City of Palo Alto and Stan...

SunCity Takatsuki

Located in a bedroom community midway between Osaka and Kyoto, this facility has both Assisted Living and Skilled Nursing levels of care. The landscape design, complementing the modernist architecture, is organic and fluid with meandering paths traversing various gardens on the south side of the building connecting feature terraces located at each end of the b...

SunCity Tachikawa Showa Kinen Koen

SunCity Showa Kinen Koen takes its name from the beloved Koen National Park that borders the development to the east and south. Built to commemorate the 50th anniversary of Emperor Showa’s reign, the park offers an ideal setting for Half Century More’s flagship continuum-of-care retirement community, with 518 independent living units and 82 nursing...

SunCity Takatsuki

Located in a bedroom community midway between Osaka and Kyoto, this facility has both Assisted Living and Skilled Nursing levels of care. The landscape design, complementing the modernist architecture, is organic and fluid with meandering paths traversing various gardens on the south side of the building connecting feature terraces located at each end of the b...

SunCity Tower Kobe

Kobe has a unique geographical context in Japan, with breathtaking views both inland to Mt. Rokko and to the broad expanse of Osaka Bay to the south. The landscape design of SunCity Tower Kobe, a landmark senior community in this newly developed city district, celebrates this environment. The tower is tucked into the northwest corner of the site, setting it aw...

Palo Alto Medical Center

The Palo Alto Medical Center is an expansion of an active medical building on a site surrounded by office uses. SWA’s goal was to compose new pockets of open space between buildings and provide a contiguous landscape for patients, visitors and physicians. The landscape layout includes a plaza, healing garden and a corridor garden. A new central walkway provide...