McCormick Place

McCormick Place

Expansion of Premier Exhibition Space 
{"autoplay":"true","autoplay_speed":"3000","speed":"300","arrows":"true","dots":"false","loop":"true","nav_slide_column":5,"rtl":"false"}

DETAILS

LocationChicago, Illinois, United States
ClientChicago Metropolitan Pier & Expansion Authority
Size4 million sf

The initial phase of this project included a master planning effort that established the locations for the convention center expansion, as well as the expansion of a 70,000-plus-seat domed NFL football stadium (Chicago Bears), and a 1200- room hotel. The expansion program called for the addition of over 900,000 square feet of exhibit space and 160,000 square feet of meeting space that would be linked to the two existing buildings. This was complemented by public circulation and service space. The design challenge was to create a major entrance of appropriate scale for this city’s convention center, to create a public space sequence that would link all three buildings into a cohesive complex, and maximize contiguous exhibit hall floor space. The public space that would link the third phase to the rest of the facility had to be on a scale commensurate with the total complex while still being inviting and interesting at a more intimate level.

The design solution developed a focal point in the form of a public plaza that became the center of this sports and convention complex. The “Grand Concourse” that resulted from these different design parameters extends from the public arrival plaza at the west, ascends over rail lines, up to the exhibit floor level and then is culminated in a pedestrian bridge that crosses over Lake Shore Drive to the east building and the lake beyond. The path it cuts redefined the center of the complex, organizing the facility with a strong stroke that is visible from downtown Chicago. The plaza is designed to be a pedestrian space that also accommodates vehicular circulation. Granite detailing is used extensively and an active water feature forms the centerpiece of the plaza.

Related Projects

Luohu Station

Luohu Land Port and Train Station is a border control area and the busiest place in Shenzhen, China. As such, the city was faced with the challenge of moving as many as 600,000 people per day and determined to build a subway. Under the auspices of the Shenzhen Municipal Planning Bureau, a team of consultants from eight different countries worked together on th...

Sonoma State Weill Lawn & Commons

Weill Lawn and Commons provide outdoor performance venues at Green Music Center, a world-class performing arts complex. The landscape architects prepared overall master planning and landscape architectural design.  A simple, dramatic grading plan unifies project elements, directs circulation, and buffers concert venues from adjacent roadway traffic. Weill Lawn...

Rosewood Sand Hill Hotel

SWA provided full landscape architectural services for this mixed-use development, which includes a 120-room luxury hotel, five villa residences, a supporting office complex, fitness center, spa and multi-use space. The Sand Hill Hotel and associated offices are nestled onto a dramatic hillside that slopes toward the Santa Cruz Mountains immediately beyond I-2...

California Academy of Sciences

One of San Francisco’s first sustainable building projects, the California Academy of Sciences supports a stunning 2.5-acre green roof. Emphasizing habitat quality and connectivity, the project has received two LEED Platinum certifications.

The building’s architectural team, the Renzo Piano Building Workshop (RPBW), invited SWA Group and horticultural c...

California Academy of Sciences

One of San Francisco’s first sustainable building projects, the California Academy of Sciences supports a stunning 2.5-acre green roof. Emphasizing habitat quality and connectivity, the project has received two LEED Platinum certifications.

The building’s architectural team, the Renzo Piano Building Workshop (RPBW), invited SWA Group and horticultural c...

Kasumigaseki Plaza Renewal

Tokyo’s first high-rise and architectural landmark is located in the heart of downtown, where government and major private business offices are concentrated. Urban growth changed the dynamics of the building’s surroundings and left its public spaces ineffective and barren. The addition of new mixed-use buildings provided the owners with an opportunity to bring...

325 5th Avenue Plaza

A new residential tower has risen across the street from the Empire State Building. As a zoning incentive, a new public plaza was included to attract and accommodate the area’s tourists as well as its diverse office and residential neighborhood. The space is defined by a clean, contemporary design composition of spaces, elements and custom furniture meant to f...

ARTIC – Anaheim Regional Transportation Intermodal Center

ARTIC, the new 16-acre Anaheim Regional Transportation Intermodal Center in Southern California, forms a seamless gateway from Anaheim to all of Orange County, spurring economic growth and community redevelopment throughout the region. The landscape design establishes a unique and identifiable image for the ARTIC Mixed-Use District by complementing the site’s ...

2019-09-04T22:25:42+00:00